Μην αγχώνεστε, το ίδιο και τα περισσότερα παιδιά αυτού του κόσμου! Τι μπορούμε όμως να κάνουμε γι’ αυτό; Οι ερωτήσεις και οι απορίες γύρω από τα γλυκά είναι πολλές, μερικές από αυτές έχουν να κάνουν με το γιατί τα παιδιά αγαπούν τόσο πολύ τα γλυκά. Διερωτάστε γιατί προτιμούν να φάνε γλυκά παρά το φαγητό τους; Πως μπορούμε να τα περιορίσουμε ή και τι εναλλάκτικες μπορούμε να προσφέρουμε; Πότε είναι η κατάλληλη ώρα να τους τα προσφέρουμε; Είμαι σχεδόν σίγουρη ότι οι περισσότερες μαμάδες έχουν σκεφτεί πολλές φορές τις πιο πάνω ερωτήσεις.
Πόσο συχνά έρχεται το παιδί σας σε επαφή με το γλυκό;
Είναι πολύ δύσκολο να περιορίσεις ένα μικρό παιδί όταν βομβαρδίζεται συνεχώς από τα γλυκά του μπαμπά, της γιαγιάς, του παππού, της νονάς, της φίλης, της γειτόνισσας κτλ. Όλοι έρχονται στο σπίτι με ένα δώρο και φυσικά ένα γλυκάκι. Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτά. Τα γλυκά υπάρχουν παντού. Στο σχολείο, στο σπίτι του φίλου, στα πάρτι, στο μπαλέτο, στο ωδείο, στη βόλτα ακόμα και στο σπίτι μπορεί να προκύψει ένα γλυκάκι μετά το φαγητό. Έτσι το παιδί εκτίθεται συνέχεια στο γλυκό και αυτό έχεις ως αποτέλεσμα το ένα γλυκό να το κάνει να αναζητήσει και το επόμενο. Καλό θα είναι για αρχή να περιορίσουμε τουλάχιστον την κατανάλωση γλυκού στο σπίτι.
Ας φροντίσουμε να επιλέγουμε σωστά τα γλυκά που θα δώσουμε στα παιδιά μας και φυσικά να γίνουμε πρώτα απ’ όλα εμείς το σωστό παράδειγμα και να μην χρησιμοποιούμε το γλυκό ως επιβράβευση. Μην ξεχνάμε ότι το γλυκό μπορεί να έχει θέση σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή αρκεί μόνο να καταναλώνεται με μέτρο.
Η πρώτη γεύση και το γλυκό ως επιβράβευση
Ένας σημαντικός λόγος που μας αρέσει η γλυκιά γεύση είναι επειδή είναι η πρώτη γεύση που ερχόμαστε σε επαφή από την στιγμή που γεννιόμαστε. Έπειτα ακολουθεί η αλμυρή, η ξινή, η πικρή και τέλος η πικάντικη γεύση. Αυτό από μόνο του μας κάνει να την αναζητάμε πιο συχνά από τις υπόλοιπες γεύσεις.
Γιατί το γλυκό θεωρείται τόσο ένοχο
Τα περισσότερα γλυκά αποτελούνται κυρίως από ζάχαρη και λιπαρά, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό λιπαρών είναι κορεσμένα, τα οποία τα θέλουμε σε πολύ μικρή ποσότητα αφού είναι αυτά τα λιπαρά τα οποία ενοχοποιούνται για την εμφάνιση καρδιαγγειακών και άλλων προβλημάτων υγείας. Η ζάχαρη και το λίπος που περιέχονται στα γλυκά οδηγούν σε αύξηση βάρους λόγω του υψηλού θερμιδικού περιοχομένου τους. Το παιδί δεν προσλαμβάνει τις απαραίτητες βιταμίνες όπως μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και πρωτείνες γι’αυτό άλλωστε ονομάζονται «κενές θερμίδες».
Πώς λειτουργεί η ζάχαρη
Ακόμα ένα θέμα είναι ότι η ζάχαρη είναι ο πιο απλός επεξεργασμένος υδατάνθρακας και έχει τον υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (100) απ’ όλα τα τρόφιμα.
Αυτό σημαίνει ότι το σάκχαρο του παιδιού στο αίμα αυξάνεται ραγδαία μετά την κατανάλωση γλυκού και αυτό με την σειρά του οδηγεί στην αύξηση της πείνας και της λαιμαργίας.
Πότε είναι καλύτερα να φάει το γλυκό
Η καλύτερη στιγμή για να προσφέρετε στα παιδία σας ένα γλυκό είναι μετά το φαγητό ή ακόμα και μετά το φρούτο. Το παιδί τότε είναι πιο χορτασμένο άρα θα ικανοποιηθεί και με μικρότερη ποσότητα, ενώ το γλυκό δεν θα του κόψει την όρεξη για το κυρίως γεύμα.
Συνδυάστε τροφές και επιλέξτε πιο «υγιεινά γλυκά»
Ένας έξυπνος τρόπος ώστε να απολαύσουν τα παιδιά μας την γλυκιά γεύση σε μικρή ποσότητα και παράλληλα να πάρουν και τις απαραίτητες για τον οργανισμό βιταμίνες, είναι ο συνδυασμός διαφόρων τροφών. Για παράδειγμα μπορείτε να συνδυάσετε κάποιο φρούτο ή λίγους ξηρούς καρπούς με λιωμένη σοκολάτα. Εκτός από υγιεινή επιλογή, προσφέρει και την γλυκιά γεύση που αναζητούν, ενώ παράλληλα δεν αποδίδει πολλές θερμίδες. Το να σκεφτόμαστε τι θα δώσουμε στα παιδιά μας να φάνε συνήθως μας οδηγεί στο να αποφύγουμε την ανεξέλεγκτη και την άσκοπη κατανάλωση μεγάλης ποσότητας γλυκού. Επίσης, μετά από κάποιο γεύμα μπορούμε να σερβίρουμε φρούτα για επιδόρπιο αντί για κάποιο γλυκό ή γιαούρτι με μέλι και καρύδια. Φροντίστε να είστε πάντα εφοδιασμένοι με τα αγαπημένα φρούτα του παιδιού σας.
コメント