To ρύζι δεν το αγαπώ ιδιαίτερα! Αν είχα δηλαδή να διαλέξω ένα άλλο υδατάνθρακα θα διάλεγα τα ζυμαρικά χωρίς δεύτερη σκέψη! Έλα όμως που το ρυζάκι είναι πολύ πιο εύπεπτο! Για πολλούς πολιτισμούς αποτελεί μέρος της κουλτούρας και της παράδοσης τους. Σε πολλές ασιατικές χώρες υπάρχουν πολλά γλυκά και ζαχαρωτά που γίνονται με ρύζι! Ένα φλιτζάνι άγριου ρυζιού θα μας δώσει 166 θερμίδες, 35 γρ υδατάνθρακες και 3.5 γρ φυτικές ίνες. Περιέχει πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας όμως στη συγκεκριμένη συνταγή θα βρείτε την πρωτεΐνη σας από φυτική προέλευση αφού βάλαμε και τοφού.
Η διαφορά του καφέ και του λευκού ρυζιού δε βρίσκεται μόνο στο χρώμα. Το ρύζι περιέχει πολλά στρώματα. Για την παραγωγή του καφέ ρυζιού αφαιρείται μόνο το εξωτερικό στρώμα, ο φλοιός. Αυτή η διαδικασία είναι η λιγότερο καταστρεπτική για τη διατροφική αξία του ρυζιού και εμποδίζει την απώλεια των θρεπτικών συστατικών που συμβαίνει με την περαιτέρω επεξεργασία του ρυζιού. Αν το καφέ ρύζι αλεσθεί περισσότερο ώστε να αφαιρεθεί το πίτουρο (περικάρπιο) και το σπέρμα (ο καρπός), το αποτέλεσμα είναι ένα λευκότερο ρύζι, το οποίο όμως έχει απογυμνωθεί από αρκετά θρεπτικά συστατικά. Το λευκό ρύζι παράγεται μετά από την αφαίρεση της εξωτερικής στοιβάδας του καρπού (περικάρπιο), η οποία περιέχει απαραίτητα λιπαρά οξέα.
Όσο αφορά τον τρόπο μαγειρέματος, τα πρόσφατα πειράματα δείχνουν ότι η απλή μέθοδος μαγειρέματος του ρυζιού με τον βρασμό του νερού στην κατσαρόλα και έπειτα την προσθήκη του ρυζιού, φαίνεται να μην επαρκεί για να αποτραπεί η έκθεση σε ίχνη αρσενικού που πιθανότατα να έχει μολύνει το ρύζι, ως συστατικό βιομηχανικών αποβλήτων και φυτοφαρμάκων. Ύστερα από μελέτες φάνηκε ότι ο ασφαλέστερος τρόπος που μειώνει τα επίπεδα αρσενικού στο ρύζι, είναι η παραμονή του ρυζιού από το προηγούμενο βράδυ στο νερό, και έπειτα αφού γίνει ξέπλυμα αρκετές φορές μέχρι το νερό να είναι καθαρό, να ακολουθήσει ο βρασμός σε αναλογία πέντε μέρη νερού προς ένα μέρος ρύζι. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η περιεκτικότητα του ρυζιού σε αρσενικό έως και 80%, η οποία χημική ουσία έχει συνδεθεί με μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και καρκίνο, καθώς και προβλήματα ανάπτυξης.
Μην ανησυχείτε όμως εφόσον αγοράζετε καλής ποιότητας ρύζι και ακολουθείτε τις οδηγίες μαγειρέματος η υγεία σας δεν κινδυνεύει. Φτιάξτε την συνταγούλα μας σήμερα και απολαύστε όλα τα οφέλη αυτού του δημοφιλή υδατάνθρακα!
Υλικά (Για 4 άτομα)
● 1 φλ τοφού ( κόβουμε σε κύβους)
● 1 φλ ανάμεικτο ρύζι *( άγριο και λευκό)—αφού το πλύναμε καλά και το μουλιάσαμε
● 2 σκελίδες σκόρδο ( κόβουμε μικρά)
● 1 φλ φρέσκο κρεμμυδάκι (κόβουμε μικρά)
● 1 φλ φρέσκο φασολάκι
● ½ φλ μπιζέλι
● 1 κόκκινη πιπεριά ( κύβους)
● ½ φλ καρότο ( κύβους)
Σπιτικό hoisin sauce ( μια σάλτσα που φτιάχνω συχνά και έχω στο ψυγείο)
ΑΠΛΑ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΑ ΠΙΡΟΥΝΙ ΚΑΛΑ
● 3 Κ σόγια η ταμάρι
● 1 Κ φυστικοβούτυρο
● 1 Κ σιρόπι σφενδάμου
● 1 Κ λάδι καρύδας η ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο και στο μεταξύ βάζετε το τοφού σε μια καθαρή πετσέτα, για να στραγγίσετε όλα τα υγρά του.
Κόβετε σε τετραγωνάκια το τοφού και το ψήνετε στο φούρνο για 25-30 λεπτά.Όσο πιο πολύ το ψήσετε τόσο πιο σκληρό και νόστιμο γίνεται.
Όσο ψήνετε το τοφού, μαγειρέψτε το ρύζι σε νερό.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίξτε το λάδι καρύδας και ψήστε όλα τα υπόλοιπα υλικά ( σκόρδο, κρεμμύδι, λαχανικά). Όταν είναι έτοιμα, ρίξτε από πάνω το ρύζι και το τοφού.
Βάλτε και το hoisin sauce, ανακατέψτε και απολαύστε.
コメント